Следвайте Гласове в Служебният енергиен министър Росен Христов е бил привикан

...
Следвайте Гласове в Служебният енергиен министър Росен Христов е бил привикан
Коментари Харесай

Росен Христов бе разпитан в следствието за доставките на газ от април до август

Следвайте " Гласове " в 
Служебният енергиен министър Росен Христов е бил привикан през днешния ден в Националната следствена работа. Той е бил свикан като очевидец по отношение на следствието на прокуратурата по прекъсването на контракта за доставките на газ от " Газпром Експорт " и последващите месеци за пазаруването на газ от други компании.

По информация на " 24 часа " проверяващите са поискали и документи. Още от септември енергийното министерство, " Булгаргаз " и БЕХ предоставяха желани от ДАНС бумаги. 
От ведомството припомнят, че съгласно Закона за енергетиката доставки на газ за интервал под 12 месеца се вършат като количествата са купуват от борсата. А 90% от покупко-продажбите за следствия интервал били посредством директно договаряне. 
Христов съобщи обаче, че не може да разисква елементи, с цел да не пречи на следствието.

" Мен персонално като министър и жител най-вече ме тормози нарушаването на Закона за енергетиката и пазаруването на газ без тръжни процедури макар резултата от високата цена ", бе сбитият му коментар пред bTV по тематиката.
Тази заран водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска оставката на Росен Христов. Във връзка с това енергийният министър разяснява, че не е схванал смисъла на това искане.
" Той ме упрекна, че върша някаква политическа офанзива. Може би не е слушал деликатно. В моето изявление, с изключение на обстоятелства за дейностите на " Булгаргаз " и икономическа оценка за резултата от тези дейности, нямаше никакви препратки нито към избрани лица, нито към съответни партии. Не знам за какво той оцени моето изявление като подигравка против " Продължаваме промяната ". Дори държавното управление не беше споменавано, а фокусът беше напълно върху хронологията с доставките на газ и дейностите на " Булгаргаз ", изясни Росен Христов.
Той съобщи, че няма да си подаде оставката, тъй като не счита, че с дейностите е нарушил каквото и да било.
На излизане от Националното разследване Росен Христов сподели каква ще е цената на природния газ за декември. Тя ще е малко по-висока от тази за ноември по отношение на предстоящото повишаване на търсенето, сподели служебният енергиен министър. Дори за декември обаче тази цена е надалеч под тази, която беше за септември, посочи той. Христов добави, че в КЕВР през днешния ден е била вкарана планирана цена от 145 лева за мегаватчас.
 
Източници: dnes.dir.bg, " 24 часа "
 
 
 
 
 
 
10 Ное 2022310 Ное 2022710 Ное 20228210 Ное 2022137410 Ное 202261610 Ное 20221978КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022139310 Ное 20225509 Ное 202246824 Sep 20222586
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР